måndag 3 december 2007

Månadens mat

Här går det undan, redan ny månad igen och dags för lite mat! :) Denna månad är det mycket sill, ägg, köttbullar och snaps på menyn, så det bjuder jag inte på här. Tänkte istället bjuda på en dröm i form av en chokladtårta... :) Premiärbakade den i helgen för att bjuda gästerna på Teknikern's kalas och den va verkligen uppskattad. Så här kommer den till er, smaklig spis!



Bild på den chokladigaste chokladtårtan jag ätit på väldigt länge med dukat kalasbord i bakgrunden.


Chokladmoussetårta

Ingredienser till ca 14 bitar;
3 ägg
3/4 dl strösocker
1/2 msk vetemjöl (som jag bytade ut mot glutenfritt!)
2 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 dl starkt kallt kaffe


Mörk mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad (kakaohalt ca 45%)
2 äggulor


Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
2 äggulor


Garnering:
valfri choklad


Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt sen kakan svalna lite, ta därefter ur den ur formen och låt kallna. Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.

Börja med den mörka moussen: Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Häll över chokladen i en stor skål och rör ner en äggula i taget. Blanda väl. Smeten kan se lite grynig ut, men det gör inget. Rör ner 1 msk vispad grädde och blanda väl. Fortsätt att tillsätta resten av grädden lite i taget och blanda väl.
Gör den ljusa moussen på samma sätt.

Lägg sen en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant (förslagsvis samma som du bakade bottnen i, så passar den perfekt!) Fördela hälften av den mörka moussen över bottnen. Bred ut moussen så den kommer ända ut mot formens kant. Fyll på med hälften av den ljusa moussen. Lägg på nästa tårtbotten, sen resten av mörka moussen och sist den ljusa.
Låt stelna i kyl över natten. Ta bort bakformen och hyvla eller riv över choklad. Förvara tårtan i kyl fram till serveringen.


Jag vet att det blev mycket text, men låt dig inte skrämmas. Tårtan är så värd all text och jobb! Jag lovar! :)

6 kommentarer:

mia dh sa...

Jag tror dig, ser hur god ut som helst:)

cicci sa...

Åh den kakan såg supergod ut! Jag är så svag för choklad och vilken härlig resa ni verkar ha haft!
Kram Cicci

Tjohalia sa...

Mmmm min mage börjar knorra :) Jag tror det skulle vara väldigt uppskattat om jag bakade den till min sambo! Kram Sandra

Unknown sa...

hallo vännen,

1000 tack för att du är så flitig att läsa mina inlägg.
är så tacksam.
kakan ser så smaskig ut. nu kanske man skulle försöka sig på även att baka!!!!
Kramisar Jeanette

Solsjö - Under en vind sa...

DEn låter verkligen god!!! Må gott, kram!

Lindesnäs-Annika sa...

Hej,
läste om din chokladtårta igår och tänkte att den ska jag göra till min sambo som är helt galen i choklad!! Perfekt tyckte jag med följd att jag har smält choklad fixat mousse och vispat ägg hela natten.... ha ha det gick sådär, hoppas att det blir bättre i verkligheten. Jag drömde om saffransskorpor natten innan så jag får nog ta och baka lite!!
Tack för tårttipset!