söndag 17 juni 2007

Flädersaft

Världens bästa saft är helt klart hemmalagad fläderblomssaft! Jag har aldrig provat att göra helt själv, utan har haft lyxen att få lite av mammas skörd. Men i år är det andra bullar! :) Har precis varit ute och plockat blommor och blandat ihop, så nu står det en hink med världens bästa saft i köket. Där får den stå tills på fredag, då det är dags att sila den och frysa in. Då hållbarheten inte är den bästa, mår den bäst av att ligga i fysen i väntan på att förbrukas.


För alla er som också är sugna på världens bästa saft och har tillgång till ett fläderträd eller två kommer här receptet för ca 2 liter saft:


Det behövs;
30 stora nyplockade fläderblommor
2 citroner
2 liter (ca 1,7 kg) socker
50 g citronsyra
1,5 liter kokande vatten


Skölj blommorna väl (lägg dem ev i lättsaltat vatten i 10 min för att bli av med insekter), skölj av citronerna och skär i skivor. Varva sen blommor, citronskivor, socker och citronsyra i en stor bunke. Häll det heta vattnet över och rör runt. Låt sen hela blandningen stå i 2 dygn i rumstemperatur och 3 dygn i lite svalare temperatur. Sila sen blom- och fruktmassan genom en silduk, häll upp på flaskor och frys in det du inte tänkte dricka med en gång!


Lycka till!

1 kommentar:

Jessica sa...

Åh, det påminner om min mormor och somrarna hos henne när man var liten =) Så mysigt! Ses snart!
Kramis